måndag 14 januari 2008

Ström! Sannolikt en av de viktigare sakerna att ha ombord om man skall till Gotland med en el-båt. Stampen drar ungefär 25mA vid 5V. Motorn drar vid maxbelastning ca 1,2A vid 7,8V. Servon kan dra upp till 1A vid maxbelastning, men kommer inte att utsättas för så mycket.
Om alla konverteringar gått som den gode Ohm tänkt borde det betyda att båten skulle kunna klara sig på en solpanel som genererar kring 10 watt.
Utöver ovan nämnda föremål ombord kommer även en GPS-enhet samt en mobiltelefon att lägga till listan.
Planen f.n. är att ha en solpanel som laddar en grupp av batterier. Dessa batterier kopplas till en fördelare som konverterar voltstyrkan utifrån de olika kretsarnas behov.
Fartreglaget är av BEC-typ, dvs den förser mottagare med ström om dess egna försörjning skulle upphöra. Det är möjligt att det går att använda denna funktion för att öka tillförlitligheten.
Bäst vore om solpanelen kunde ladda två separata batteripack, ett för motorn och ett för finelektroniken. Till detta kan man foga två givare som talar om batteriernas status. Om motorbatteriet tar slut plötsligt går det i så fall fortfarande att sända och ta emot SMS med position. Likaså om Basic Stamps batteripack skulle havarera kan man möjligen via BEC-funktionen förse Stampen men elektricitet för att skicka nöd SMS och sätta ny kurs mot närmsta land.

Inga kommentarer: